Focus en WTV

Sinds 2004 aan de slag als (video)journalist en presentator bij de regionale tv-zenders focus en wtv

Presentatie

U zoekt een vlotte presentator/moderator voor uw quiz, evenement of een politiek debat? Gevonden!

Deejay

Sinds 1996 ervaring als dj op feesten en fuiven. DJ Gorby in het 80ties-duo Reagan & Gorbatsjov


 6 okt 2015

'Nooit zo weinig lotto-winnaars', kopt vandaag Het Laatste Nieuws. In 1985 waren er per trekking gemiddeld 5 winnaars, ofwel 280 gelukkigen per jaar. 30 jaar later zijn er minder dan 50 winnaars per jaar. Dit jaar hebben nog maar 29 mensen de 6 juiste ballen aangekruist en al 7 weken is het wachten op de juiste cijfercombinatie.

'De grootste verdoken belasting', zo noem ik graag de lotto-trekking van de nationale loterij. Wie in oktober op zaterdag en woensdag telkens voor 6 euro meespeelt, betaalt dus 54 euro. Op jaarbasis kom je al gauw uit rond 600 euro. Los van de extra trekkingen op vrijdag de 13de en dan laten we Euromillions nog links liggen.

De drijfveer om mee te spelen met de lotto is natuurlijk het grote lot winnen: 'Word schandalig rijk' is dan ook de baseline van Lotto. Alleen jammer dat er steeds minder winnaars zijn... Daar waar vroeger de inzet over meerdere winnaars per spel moest verdeeld worden is het de jongste weken zoeken naar iemand die de 6 juiste cijfers heeft gekozen.

In de beginjaren rolden er 40 ballen uit de trommel. In de jaren 80 werden dat er 42 en sinds oktober 2011 zijn er 45 ballen. De kans dat je de juiste combinatie raadt is geslonken tot 1 op 8 miljoen... En dat terwijl de prijs om mee te spelen in 2011 verdubbeld is... Enkel de minimale winst bij 3 punten ging van 2,5 naar 3 euro, wat geen verdubbeling is.

Het is duidelijk dat Lotto als trekkingsspel zichzelf zal moeten heruitvinden, wil het de komende jaren maatschappelijk relevant blijven . De switch naar 45 ballen was een domme zet. Steeds meer spelers haken af... De concurrentie wordt groter met dagelijks een joker-trekking, euromillions, en dan zijn er nog de vele online casino's en sportweddenschappen...

De Lotto zet zich in de markt als kansspel met een maatschappelijke functie: ondersteuning en mecenaat van cultuur, sport en tal van organisaties... Maak het spel opnieuw aantrekkelijk met een grotere winstkans voor meerdere spelers, ook al is de gewonnen som lager. Leg de nadruk minder op de 'onbereikbare' superpot waarmee je de speler toch maar een rad voor ogen draait. Want een Lotto met enkel verliezers zal vroeg of laat een kruis moeten maken over zijn eigen spel...

Ikzelf speel al jaren mee met de Lottotrekkingen op zaterdag. In 2010 heb ik eens 5 punten gehad, goed voor zo'n 1200 euro winst. Bij de vernieuwingsoperatie in oktober 2011 - met hogere inzet en de komst van 45 ballen - ben ik evenwel trouw gebleven aan mijn budget van 6 euro per week. Voor dat geld had je vroeger 12 cijfercombinaties, plots waren dat er maar 6 meer. Mijn winstkansen zijn dus door de 3 extra ballen in het spel méér dan gehalveerd. Maar ik geef niet toe: 24 of 30 euro inzet per maand blijft de limiet. Dat geeft mij een goed gevoel, al check ik natuurlijk nooit de uitslagen van de woensdagtrekkingen.

Lees ook dit interessante artikel van de Oostendse wiskundige D. Huylebrouck: http://eoswetenschap.eu/artikel/de-val-van-de-lotto